Ogledni kulturni dan

Dnevi od 10. do 12. decembra 2019 so potekali v znamenju oglednih kulturnih dni. Najmlajši učenci od 1. do 3. razreda so se v torek odpravili v Maribor v Slovensko narodno gledališče. Ogledali so si glasbeno pravljico Peter in volk, ki jo je Sergej Prokofjev napisal za pripovedovalca in simfonični orkester. Baletniki so nam odlično predstavili etično vzgojno zgodbo o otroštvu, svobodi, sočutju in pogumu. Nadobudni Peter se doma dolgočasi, zato se kljub dedkovemu svarilu odpravi na pustolovščino v naravo. Na poti do gozda spoznava različne živali – ptice, račko, mačko in celo volka, ki se ga ostale živali bojijo. Peter jim neustrašno pomaga, pri tem pa postavi na preizkušnjo lastno iznajdljivost in pogum. Glasbena pravljica v koprodukciji Opere in Baleta SNG Maribor z Gledališčem Koper nas je navdušila.

V četrtek so učenci od 4. do 6. razreda odšli v ptujski kino gledat zanimiv hrvaški fantastično-pustolovski film za mladino Moj dedi je padel z Marsa. Film želi prikazati moč ljubezni in prijateljstva v današnjem svetu, ki poudarja individualizem, mimogrede pa se dotakne še teme vrstniškega nasilja in medgeneracijskega sodelovanja. Mlade gledalce je film zelo pritegnil in tudi ganil.

Učenci od 7. do 9. razreda pa so obiskali ptujsko gledališče, kjer so uživali ob dinamični predstavi HEVREKA! – Znanstveni cirkus, ki je nastala v Koprodukciji Mestnega gledališča Ptuj in Zavoda Margareta Schwarzwald. V podobi računalniške igre so nastopili igralci Nik Škrlec, vsem dobro znan kot voditelj Malih sivih celic, ter Lena Hribar in Urban Kuntarič. Ti so se kot superjunaki podali na humorno akcijsko popotovanje iskanja neznane snovi. V prepletu naravoslovnih vsebin in vsakdanje resničnosti so nam znanstvene probleme domišljeno pokazali kot povsem življenjske in človeške izzive. Mladi gledalci so tudi sami sodelovali v predstavi, kar jih je še posebej navdušilo.

Vesna V. Pulko

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost