Izboljšajmo bralno pismenost

Nekatere knjige je treba samo pokusiti, druge pogoltniti, nekaj pa je tudi takih, ki jih je treba žvečiti in prebaviti.

Francis Bacon

Skrb za učence in poslanstvo, ki ga imamo kot učitelji, nas silita k temu, da razmišljamo, kako bi tem nadobudnežem  dali dobro popotnico za nadaljnje šolanje. Da bi bili uspešni na različnih področjih, da bi prišli do želenega poklica in da bi se v življenju znašli, predvsem pa, da bi našli tisto pot, ki najbolj ustreza vsakemu posamezniku in da bi na tej poti našli smisel.

Knjige so tisto orodje, ki ga imamo mi, učitelji, pa tudi vi, dragi starši. Učenci tam najdejo odgovore, ob branju potujejo v svet, ki si ga sami izberejo, in preprosto uživajo. Hkrati si bogatijo besedni zaklad in usvajajo vzorce, slogovne postopke, fraze, besede …  čisto tako, mimogrede.

Če jih bomo vsi spodbujali k branju, bomo zagotovo naleteli na pozitiven odziv in učenci bodo uspešni na vseh področjih.

Tako smo kulturni dan, ki smo ga imeli v torek, 21. 10. 2014, namenili bralnim učnim strategijam. Čeprav se na prvi pogled ne sliši najbolj mikavno, so učenci pri dejavnostih aktivno sodelovali in ugotovili, da jim bodo postopki, metode in strategije, s katerimi so se srečali, pomagali pri učenju.  Pogovarjali smo se o učenju, se srečali z različnimi besedili, govorno nastopali, ustvarjali miselne vzorce in uživali ob branju.

Za ogled galerije klikni na sliko.

Za ogled galerije klikni na sliko.

Mateja Krajnc

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost