Projekt LAHKOTNI SVET in predstavitev knjig

Projekt LAHKOTNI SVET in predstavitev knjig Kolo v žepu in Lahkoten svet

 

Leto 2014 je v podjetju Talum v znamenju velikega jubileja, saj so v novembru proslavili 60 let svojega obstoja. Talum sodi med deset največjih slovenskih izvoznikov in iz leta v leto proizvaja več. Ustvarjajo približno okrog 300 milijonov evrov dohodkov, kar jih uvršča na 14. mesto po velikosti v Sloveniji, hkrati pa so osmi največji izvoznik. Jubilej so zaznamovali s tradicionalnimi novembrskimi dogodki. Ob tej posebni priložnosti so našo šolo Podružnico Leskovec skupaj z Osnovno šolo Videm povabili k sodelovanju pri zelo zanimivem projektu Lahkoten svet. V ta namen so tudi za naše učence natisnili knjigi, ki jih je na temo aluminija napisala znana slovenska pisateljica Janja Vidmar. Učenci od 1. do 4. razreda so tako prejeli in prebrali knjigo Kolo v žepu, preostali starejši učenci pa knjigo Lahkoten svet. Obe imata ekološko vsebino, učenci pa ju bodo lahko pripovedovali za Bralno značko.

V okviru tega projekta sta naše prelepe kraje obiskali Janja Vidmar in predstavnica Taluma, Aleksandra Jelušič. Zbrali smo se v šolski knjižnici, v prvi skupini otroci iz vrtca starejše skupine z vzgojiteljicama in učenci od 1. e do 4. e z učiteljicami. V drugi skupini pa so bili učenci od 5. e do 9. e razreda z učitelji.

Naši obiskovalki sta nas nagovorili glede projekta Lakoten svet. Nato sta 1. skupini predstavili knjigo Kolo v žepu, 2. skupini pa knjigo Lakoten svet. Pisateljica je med predstavitvijo učence povabila tudi na oder in jim zastavila zanimiva vprašanja in naloge, ki so se nanašale na temo aluminija. Pisateljica je učence tudi spodbudila, da bodo doma začeli zbirati embalažo iz aluminija. Obe sta nas nam podali veliko novega uporabnega znanja, saj si prej nismo niti predstavljali, da so embalaže izdelkov, ki jih uporabljamo vsakodnevno, v celoti ali pa delno sestavljene prav iz aluminija. Po opravljenih nalogah je pisateljica učence za pridno sodelovanje nagradila z bonboni, ki jih je za ta namen prinesla v veliki vreči. Bili so zelo okusni, še posebno zanimivi so bili tisti, ki so bili zaviti v zelo tanko aluminijasto folijo. Te »aluminijaste ostanke« so učenci zatem, ko so pojedli bonbone, shranili v škatlo, z namenom, da v januarju 2015 nadaljujemo s projektom. Iz teh odpadkov in tudi tistih, ki jih bodo učenci sami zbrali doma, bomo izdelovali razne izdelke iz aluminija. Pisateljica nam ni popestrila le tega dne, temveč tudi naslednji dan, saj je zelo veliko učencev obiskalo šolsko knjižnico – prišli so po bombone, ki so ostali od prejšnjega dne.

Zahvaljujemo se tovarni Talum za vse podarjene knjige, pisateljici Janji Vidmar pa za čudovito predstavitev obeh omenjenih knjig in za vrečo bombonov.

Zapisala knjižničarka Aninia Kodrič

 

Slike si lahko pogledate na tej povezavi.

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost