BRANJE ZA BRALNO ZNAČKO SE NIKOLI NE KONČA

Društvo Bralna značka je izdalo knjigo Tilke Jamnik z naslovom Ostržek bere za bralno značko. V njej so zapisana »navodila« za Bralno značko, in eno od teh je zapisano kar v naslovu – BRANJE ZA BRALNO ZNAČKO SE NIKOLI NE KONČA.
To velja tudi na Podružnici Leskovec, kjer je vsem mladim nadobudnim bralcem omogočeno, da se kadarkoli zglasijo v knjižnici in pripovedujejo o vseh napetih dogodivščinah, ki se skrivajo med platnicami knjig.

Bralna značka ni tekmovanje, z njo omogočimo učencem večji stik s knjigo, in v kolikor to aktivnost dobro načrtujemo, lahko branje postane del šolskega vsakdanjika in nadalje del učenčevega vsakdanjika tudi po zaključku osnovnošolskega šolanja. Gre za dolgoročno naložbo, ki ne le da združuje otroke – starše, učence – učitelje, temveč tudi pomaga razvijati bralne sposobnosti, ki imajo zelo velik vpliv na nadaljnjo izobraževalno in življenjsko uspešnost.

Otroci se že pred vstopom v osnovno šolo ukvarjajo z branjem, in sicer s prepoznavanjem in s spoznavanjem črk, s pomočjo branja spoznavajo okolico, kjer se nahajajo. V osnovni šoli pa že uporabljajo informacijske vire in informacijsko tehnologijo, kar pa seveda ne bi bilo mogoče brez predhodnega znanja branja. In zakaj je branje tako življenjsko pomembno? Krepi naš um, veča pomnjenje, domišljanje, sklepanje in povezovanje. Skozi knjige spoznavamo nove dimenzije, nove svetove, širimo obzorja in spodbujamo domišljijo. Ob branju dobre knjige pozabimo na stresen dan, preganjamo dolgčas in se zabavamo.

Učenci Podružnice Leskovec so v letošnjem šolskem letu veliko brali pri rednem pouku in tudi za Bralno značko. Bralno značko so v letošnjem šolskem letu osvojili že vsi učenci od 1. do 6.  in 9. e razreda in nekaj učencev iz 7. in 8. e razreda. Le nekaj učencev iz 7. in 8. e razreda pa še vedno dokazuje znanje za pridobitev le-te.

Tisti učenci, ki so osvojili Bralno značko, so bili nagrajeni z gledališko predstavo Pojdi z menoj na časovni stroj. Osnovni šoli Videm, ki je slednje omogočila, se zahvaljujemo vsi gledalci te predstave.

Na dan gledališke predstave so se učenci od 1. do 6. e razreda zbrali  v šolski knjižnici, kjer nas je učenka Karin pozdravila in spregovorila o sodelovanju za osvojeno Bralno značko. Učenci – Manja, Marsel in Jana pa so prebrali iz zgoraj navedene knjige nekaj »navodil«, in sicer:

– da se branje za Bralno značko nikoli ne konča;

–  kako je branje koristno in ob njem nam je lepo.

Nato pa smo se s pomočjo avtobusa prestavili v občinsko dvorano na Videm, kjer smo si ogledali gledališko predstavo.

Priznanja za osvojeno Bralno značko bodo učenci prejeli na zaključni prireditvi ob koncu tega šolskega leta.

Vsi učenci 9. e so sodelovali v projektu »Zlata bralka – zlati bralec«, in to so Lara Frelih, Simona Hercog, Matija Junger, Matevž Junger, Sara Koletnik, Amadeja Potočnik, Luka Širec, Andrej Školnik, Kristijan Školnik, Tjaša Topolovec in Tamara Zemljič. Društvo Bralna značka – ZPMS  jih je nagradilo s spominskim priznanjem in s knjigo z naslovom Od genov do zvezd, kar bodo prejeli na valeti.  Društvu se zahvaljujemo za darovane knjige.

Želim Vam veliko dobrega branja in veliko knjižnih užitkov ob branju. DOBRODŠLI V KNJIŽNICI.

Fotogalerija

                                                                       Knjižničarka, Aninia Kodrič

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost