Evropski teden programiranja

Evropski teden programiranja | 7.-22. oktober 2017

V okviru projekta smo na OŠ Videm v sredo, 18. 10. 2017, povabili doc. dr. Tomaža Kosarja in mag. Marjana Horvata iz Inštituta za računalništvo mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, ki sta nam programiranje približala.

Povedala sta, da je programiranje ena od najbolj kreativnih dejavnosti in hkrati hvaležno orodje za uresničevanje lastnih ciljev. Pri CodeWeeku se tega zavedajo, zato širijo znanje programiranja in digitalno pismenost na privlačen in zabaven način. V letu 2016 se je teden programiranja izvajal v več kot 50 evropskih državah, dogodki pa so pritegnili več kot milijon udeležencev.  CodeWeek je vseevropska iniciativa, ki je letos ob pomoči prostovoljcev izvedla dogodke že peto leto.

Učenci, ki v tem šolskem letu obiskujejo izbirni predmet računalniška omrežja na OŠ Videm in podružnici Leskovec, so s pomočjo orodja App Inventor programirali aplikacije za naprave Android Aplikacije, kasneje so jih s pomočjo QR kode prenesli na tablične računalnike in jih preizkusili. S pomočjo uporabljenega spletnega razvojnega okolja App Inventor pa jih bodo lahko doma naložili tudi na svoje mobilne telefone.

Programiranje je bilo predstavljeno na zanimiv in motivacijsko naravnan način, tako da bomo lahko z novim pridobljenim znanjem pripravili še kakšno zanimivo aplikacijo zase ali celo za sošolce in še koga. Izdelali smo več programov, kjer smo spoznavali osnovne koncepte programiranja in gradnike za izdelavo mobilnih aplikacij. Delo pa smo zaključili s programiranjem svoje prve igre za okolje Android.

Vtisi učencev:

18. 10. 2017 smo se na  OŠ Videm v računalniški učilnici zbrali, da bi izvedeli nekaj več o programiranju. Predstavnika programiranja sta bila računalničarja Tomaž in Marjan. Programiranje na pogled izgleda zelo lahko, a čez čas kar več ne veš, kako naprej. Programirali smo 3 igre, ki jih lahko doma sedaj igramo na tablici ali telefonu. Zagotovo smo vsi pridobili veliko znanja, s katerim bomo še naprej lahko programirali kako igro.

 

Nina Drevenšek, 9. e

 

Današnji dan mi je bil všeč, saj sem spoznal veliko stvari. Te ure pa ne bi bile tako zanimive, če ne bi bilo sošolcev, saj smo si med seboj pomagali, in če so zraven prijatelji, se ti stvari bolj vtisnejo v spomin.

Timotej Emeršič, 9. e

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost