Prometna kača

Učenci Podružnice Leskovec v letošnjem šolskem letu sodelujejo v mednarodnem projektu Prometna kača. Igra Prometna kača je bila razvita z namenom vzpodbujanja hoje in kolesarjenja kot sredstev prihoda in odhoda v šolo. Glavna ciljna skupina pa niso le osnovnošolci, temveč tudi starši in učitelji. Vse šole, ki so vključene v kampanjo Prometna kača, pa zasledujejo isti cilj, in sicer bolj varen in trajnosten prevoz v šolo in nazaj. Zraven igranja igre, je cilj kampanje, da vzpodbudi šole, da organizirajo tudi druge dejavnosti v zvezi s prometom, mobilnostjo, okoljsko in zdravstveno problematiko. Kampanja se izvaja od leta 2014, vanjo pa je vključenih 18 evropskih držav. Dosedanji izsledki so pokazali, da je igra uspešno povečala trajnostne načine prevoza in tudi uspešno vplivala na zmanjšanje emisij CO2.

Kaj pa so trajnostni načini prevoza? V prvi vrsti se teži k uporabi hoje in kolesa, v drugi pa k javnemu in skupinskim prevozom. K trajnostnemu načinu spada tudi kombinirana pot – ko starši ali skrbniki otroke odložijo 100 ali 200 m pred šolo, le-ti pa svojo pot do šole nadaljujejo peš. Starši, predlagamo vam, da svoje otroke odložite npr. pri cerkvi, le-ti pa naj svojo pot zaključijo peš po pločniku. Hoja namreč pospeši srčni utrip in pretok krvi po telesu, je dobra za krepitev srca in ožilja, izboljša razpoloženje, pomaga pri ohranjanju primerne telesne teže, dovaja energijo, prav tako pa izboljšuje spanec. To je le nekaj izmed nešteto pozitivnih učinkov hoje, sicer pa veste, kaj pravijo: »30 minut hoje na dan = 49 dni hoje v 12 letih = 1,3 leta zdravega življenja.

Kampanja omogoča, da igra poteka ali preko interaktivne table ali pa preko standardnega računalnika. Prvi dve evalvaciji sta se izvajali preko standardnega računalnika.

Prehodna (nenapovedana) evalvacija je bila izvedena 21.9.2017 ob sončnem vremenu, ko je 29 učencev (46%)  od 63 prišlo v šolo z individualnim prevozom.

Redna (napovedana) evalvacija pa je trajala 14 dni, in sicer med 2.10.2017 in 13.10.2017, ko nas je pet dni spremljalo sončno vreme, 5 dni pa oblačno. V tem času se je število trajnostnih poti povečalo iz 54 % na 79 %, kar pomeni, da je 8 učencev spremenilo način prihoda v šolo v trajnostnega. Čestitamo!

Na Podružnici Leskovec je izvajanje igre naknadne (nenapovedane) evalvacije potekalo s pomočjo interaktivne table.  Naknadno evalvacijo smo izvedli v četrtek, 9.11.2017, ko nas je najprej spremljalo oblačno vreme, nato pa nas je obiskal še rahel dež. Z igro smo pričeli ob 6.45 uri v JV, torej takoj po prihodu v šolo, ko je večina učencev s pomočjo interaktivne table označilo način prihoda v šolo. Tisti, ki tega niso storili takoj zjutraj, so način prihoda označili 2. šolsko uro. Tisti učenci, ki so kot sredstvo prihoda v šolo izbrali trajnosti prevoz, so prejeli nalepkico, ki so jo nato zalepili na razredno nalepko, le-to pa na transparent Prometne kače. Iz analize je razvidno, da je 1 učenec za pot v šolo izbral kolo, 10 učencev je prišlo peš, 14  učencev s pomočjo avtobusa, 19 učencev pa je uporabilo skupinski prevoz. Glede na to, da je 21 učencev v šolo prišlo s pomočjo individualnega avtomobilskega prevoza, je 44  (67,69 % ) učencev uporabilo trajnostno pot.

Učenci, upamo, da boste trajnostne načine prevoza izbirali trajno, saj za zdrav razvoj potrebujemo dnevno minimalno eno uro telesnih aktivnosti. Takšna izbira bo ugodno vplivala na dobro počutje, saj se med aktivnostjo sprošča hormon sreče – endorfin. Tako boste ne le v šoli, ampak tudi doma, bolj kreativni, storilni, entuziastični, polni elana in energije. Naj bo športno, prijetno in koristno!

Starši in učitelji, zahvaljujemo se Vam za sodelovanje!

Mentorica Aninia Kodrič

Za ogled galerije pritisntie na fotografijo.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost