SEDMOŠOLCI NA OBISKU KNJIŽNICE IVANA POTRČA PTUJ in PTUJSKEGA GRADU

V torek, 10. 10. 2023, smo se učenci 7. razreda odpravili na Ptuj v Knjižnico Ivana Potrča. Tam nam je knjižničarka Anja predstavila virtualno knjižnico COBISS, portal z elektronskimi knjigami BIBLOS in zvočno knjižnico AUDIBOOK. Nato smo si ogledali Mladinski oddelek, kjer nam je knjižničarka Sanja predstavila knjige in stripe, primerne našim letom. V okviru projekta RASTEM S KNJIGO, ki je namenjem vsem sedmošolcem po Sloveniji, smo v dar prejeli knjigo Irene Androjna MODRI OTOK. Na koncu smo si lahko ogledali še knjižnico in izposodili knjige. Bilo je zelo v redu.

Neja Habjanič, 7. a

Učenci 7. razreda smo se po obisku knjižnice in po malici v Sončnem parku odpravili na grajski grič, na katerem stoji ptujski grad.
Grajski grič bil poseljen že od 5. tisočletja pred n. št. Prebivalci antične Petovione so na njem postavili trdnjavo in svetišča. Srednjeveška utrdba, kot jo poznamo danes, pa je nastala v 11. stoletju.
Na gradu nas je pričakal vodič, ki nam je grad tudi razkazal. V času, ki smo ga preživeli na gradu, smo spoznali veliko zanimivih stvari in legend o grbih, ki so si jih lastniki gradu skozi leta zapisovali. Med zgodbami, ki nam jih je povedal, je tudi legenda o mladeniču, ki je le s tremi pasovi rešil grajsko gospo iz Drave. Gospa mu je v zahvalo podarila svoj grad in premoženje. Na grbu so vidne tri sponke iz pasov, s katerimi jo je rešil. A to so le legende.
Imamo pa na ptujskem gradu drugo največjo zbirko glasbil v Evropi. Zbirka šteje okoli 300 glasbil. Med najbolj znanimi glasbili so viola d`amore, lutnja, ki je predhodnica kitar, in rimska dvojna piščal, za katero so Rimljani verjeli, da ima posebno moč. Piščal je stara približno 1000 let in je velika ptujska dragocenost.
Po končanem ogledu gradu smo se odpravili še na ogled konjušnice, v kateri je zbirka tradicionalnih pustnih mask. Zbirka je zelo zanimiva in lepo predstavi, kakšne so bile maske nekoč.
Po končanem ogledu smo se polni zanimivih informacij odpravili proti avtobusu in nazaj v šolo.

Neža Zamuda, 7. a

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost